K. már vezérezredess és miniszter, nézegeti a listát: kiváló termelőszövetkezetek, és a címek átadása. Mások is tallóznak a listában, szinte miniszterek, le államtitkári szintig. K. már nem fiatal s miután a D betűs ( ejtsd dö -betűs) listán nincsen ott a mezeővároska, hol született, kénytelen beérni egy Cz- betűs faluval (czö -betű) ami alig egy óra nyargalatra fekszik szülőfeődjétől s ráadásul keresztanyja(!) abban a faluban él. Rábök tehát a Cz betűs falura, titkárja aláhúzza, biztonsági főnöke kedvesen mosolyog (= ó, hogy kapnád be az összest, vén idióta!).

A kiváló termelőszövetkezet cím átadása előtt két héttel, kora hajnali órán a biztonsági főnök, miután alaposan áttanulmányozta Cz község biztonsági kartonját, öltönyt választ, setét -balnea-kék -halszál-kásat, hozzá nyakkendőt, győ a setét-balnea-kék tuning 1,6 Ladának, le az isten háta mögé, rettenetes, százennyihány kilométer távolságra.  K. ennél messzebb csak vadászat (Gemenc) és feredézés -kormánygyeűlís címén utazik az országban. Békés idők még ezek, poroszkál a Lada gyenge 160-180-nal, négyszámos tabellája AI-vel kezdődik a korai traffipaxoknak miheztartásra.


    Cz. községben a biztonsági karton szerint tömeggyülekezésre alkalmas hely a templomon kívül a Hangya-magtár ( Korda Sándor filmszinház) és a Széchenyi István úri kaszinó ( Karikás Frigyes művelődési ház). Rutinból ez utóbbit választja, kérdezősködés nélkül talál rá az épületre, megköti Ladáját a ház elé srégast, igazítja röverjét, hosszas haját, s bekopog a részeges művházigazgatóhoz. Közli a nagyszerű hírt s azt, hogy ő most biztonsági szemlét végez. A feődszinti helyiségek után padlás, pince. Jön pókhálósan a biztonsági: Hát a WC? WC nincsen, csak reterát -ezt már Földes László zenei előadóművész és Hobo is nehezményezte itt, amikor Adidas cipőjével (1982.) az előtér betonjára tévedt. (Ez semmi, képzeljük el a lényingrádi Kirov Balette II-t, mármint a tánckart ugyan a harmadik sortól hátra, de száz nő a három-lyukú nőibudira s lavoárok az öltözőben: 1983.) A biztonsági főnök ezután a községházát, majd a termelőszövetkezet impozáns székházát tekintette meg -valamint a művelődési háztól mintegy 137m-re elhelyezkedő öregek napköziotthonátt, ott is K. vez.ez. kereszt-anyját.
   

Eljött a kiváló cím átadásának napja. A lázas hajnalra csordogált rá a jólszervezett délelőtt. Safőröknek külön terem különétkekkel és kizárólag 7dl-es minőségi fejér borokkal. Külön helyiség a biztonsági embereknek. Mint kő vágódik az udvar-ba az első, a második fekete autó, egy -egy petty civilnek látszó lada után végre a miniszteri. K. vez.ez. már elképzelte a napot. Ismeri ő Cz. községet, rengeteget, a nappalt is éjszakává változtatva, bábáskodott itt is a termelőszövetkezeti mozgalom születésénél. Kiszáll az autóból, nagyot szippant a majdnem otthoni levegőből ( D. városa csak 39km innen), már látja is, a dérverte hajú csizmás -mikádós szélyes-pántlikáskalapos öregek között tenger ismerős, intene Pista bátyám, megismer -e, Jóska bácsi -nem, maga az öccse, Sanyi, szervusz, eljárt az idő. Kor szerint, kinek nyújtja, ki nyújtaná a kezét, de öszve nem érhet a miniszteri a kérgessel, mert egy éppen ütögélő bajszú százados valami kis szattyány diplomatatáskát ölelve s a már ismert biztonsági főnök mindig közibük állnak. Mutatja is a miniszter tréfásan, kezelne ő, de ezek a barmok itt, mindegy  -hát Rozika néni? Őt bizony tavalyelőtt temettük! Isten nyugosztalja! Mutatnák, itt vanak a kiváló termelőszövetkezet nagyszerű vezetői, de bizony a miniszter inkább tesz reájuk, fiatal, 40-50 esztendős taknyokra. Inna-e valamit a miniszterelvtárs, hogyne inna, hideg kőbányai van-e, hogy-ne-is, de elébb egy kis teéeszpályinka, az is gyühet. Még egy kis kőbányai, szigorúan üvegből, közben, nemhiba vitte a miniszterségig K. különböző test és kézmozdulatok hirtelen irány-változtatásos kombinációit gyakorolván szinte összeütköztetvén majdnem kezelhetett Fekete Zsigmond húszholdas, de felszorzásos vótkulákkal, ám a fiatal százados az utolsó pillanatban bévetette magát.

 

Na, csak kezdődik az ünnepség, amit itt nem részleteznénk, jön a részeges művházigazgató s kérdezi Fekete Zsigmond bá'-t, hogy tán személyesen ismerné a minisztre elvtársat, szolgált alatta? Zsiga bá' elneveti magát, ő ugyan nem, hanem ez a K. gyerek fiatal takony kis hadnagy korában őt, három-családos meglett embert úgy pofon kenyte értetlenség miatt, minthogy a téeszbe belépni nem akart. Betyár gyerek vaót ez, hunyorog huncutul Zsiga bá', d-i gyerek különben. Oszt hogy van ez, Zsiga bá' hát azt hittem, barátok! Ej, kisfiam, hát az ideő: a feőd se emlékezik: régen vót ez.

 

Közben zajlik az ünnepség, de úgy, mint azt K. vez.ez kolbász ujjaival mutatja, gyerünk a formaságok rovására a kötetlen program kitágításáért. Sitty- sutty, már vége is az ünnepségnek, a következő pont ( spontán beszélgetés a művészöltözőben a termelőszövetkezet vitéz vezetőségével) csak egy kézmozdulatnyi K. vez.ez. részéről, két testcsel, ötödfél üveg kőbányai és két dl pályinka elfogysztása közben immár oldalbordái nélkül, kényelmesen igazgatva nadrágja korcát ballag a reterát, a kátrányos vizelde felé, már a sliccével bajlódik, amikor elkapják, sofőrök basszakurvannyát a vénidióta kiálltások közepette ingujjban szaladnak elő, némelyik még álltában behörpöli fröccsét, unikumát, a kocsi álljon elő, kerekedik a konvoj, a biztonsági főnök és a miniszter kissé huzakodik, a miniszter szerint a vizelde már csak hat lépés, és ennyi erővel ott is vizelhet biztoságosan, de nem, már tuszkolják is a kocsiba, szorítja, szorítja a miniszter, a községháza csak 128m, igen, veri hátba a sofőrt a biztonsági főnök, hajsz a téeszirodára, 1,2 km, mert a tanácsháza WC-je a férfi -női részt elválasztó közfal mennyezet felöli 73cm-s folytonossági hiánya miatt nem biztonságos. A kisdolog után a program vissza a rendes mederbe, tehát a konvoj a művház udvarára, szerveződés, ajándok a keresztanyjának, konvoj áthalad az öregek napköziotthonába, igaz a farka a művház előtt reked (egyszerű vk tisztek, titkárnők, slapaj). Heába nézegeti a biztonsági feltünően óráját  ( Schaffhausen), bizony itt a miniszter a tervszerinti másfél percre majd egy negyedórát ráver, itt is ismerős kuláknék, szabotőrök, gabonarejtegetők és feketevágók vagy özvegyeik, ni, emitt, egy gömbakác zsende árnyékában a fiatal gróf, és bizony meg kell jegyeznünk, hogy a miniszternek itt már a múlt emlékeivel buzduló lelkülete oly erőt kölcsönzött, hogy a ravaszul oldalazó oldalbordái bizony csak né-zik, hogyan kezel a már csak ránézésre is minimum a …ista államrend megdönté-sén furmánykodó jávorbajszos vótellenforradalmárral a miniszter.
    Egyszer minden véget ér, elzúg a sereg, a kereszteződésben a miniszteri sa-főr, látván a D-re mutató táblát, 34 km, önkénytelenül is bizonytalanabbul kanya-rítja az autót Budapest irányába, sóhajt is a miniszter, ezismegvót mégsincseste, nincsen bizony, mutatja a titkár, negyedkettőre jár s kettőkor a vietnami attasét fogadja. Gondolkodik egy verset a miniszter, azután úgy kanyarít a vietnami attasé nyakába, az attasé keresztanyjának, öreganyjának Le- Dzhu- Ahn-nal való erős míveltetése közepette egy d-i népi mondást, hogy csak úgy recseg, ropog, de bizony a biztonsági főnők édesanyja s nagynénikéje se maradjon érintetlenül. Ez csak egy fél pillanat, a következőben már fölnyerítenek az él sirenáji, rá a felezővonalra, hajsz! fel Budára!

 

Szerző: Frick László Emlékzenekar  2009.12.25. 05:27 4 komment

Címkék: honvédelmi miniszter vezérezredes

A bejegyzés trackback címe:

https://frickzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr161621784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.04. 13:38:30

Hobó adidas-cipője. Nekem is ezzel lett laci bácsi hiteltelen, pedig előtte, úgy kb. '79-81-ig még talán fontos is volt, de '81-ben, vagy '82-ben (mikor volt a hajógyári-szigeti nagy koncert, amit talán azért csináltak, mert platinalemez lett az első?) odamentem a Földeshez, hogy dedikáltassam vele a nálam lévő Üvöltés-kötetet (ez is milyen?!), mert hát tőle kaptam, ugye, persze, áttételesen, két dolog tűnt fel: az adidas-cipő, mi ui. legfeljebb kínai vászonkosarascipőt, alföldi papucsot, illetve a fekete, bundás mamókacipőt hordtuk, az adidast akkoriban szinte csak sportolók hordtak, illetve gazdag köcsög popperek, továbbá, bűzlött a dezodortól. Ja, és még a könyvbe is beleírta: Vigyázz erre! HOBO. Majdnem ki is kúrtam a kukába a könyvet csalódottságomban...

Frick László Emlékzenekar 2010.01.05. 01:43:16

@efes: Számomra döbbenet volt a primadonna Hobo... Részeges művházigazgató koromban. Pár hónappal korábban a Rajkó Zenekar II. (a B tartalék csapat) lépett föl és a popper-melírozott hajú 16 éves cimbalmos nyújtott nekem egy huszast: "Hé, öcsi, hozzál már pár üveg bort a kocsmából!" Majd ugyanez az öltözőben Póka művészúrtól. 16Ft20 f volt a legolcsóbb kocsisbor. A Prognózisnak Vörös kedvencét, a Badacsonyi szürkebarátot hoztam a presszóból, pár üveggel, 24.40Ft volt... Nagyon megútáltam őket, a Bojtorján volt csak ganajabb náluk, rosszabb volt a HBB egy harmadosztályú magyarnótás haknibrigádnál... és ráadásul azokban a napokban marad el Deák Bill a zenekarból...

Frick László Emlékzenekar 2010.01.05. 01:48:48

Földes aféle, mint a ruhafogas a FÉSZEK-klubban.. 30 év alatt még arra is ragadt ez+az műűvésziesség, Hobo meg már 45 éve is sündörögött , jópofa pl egy Bódy filmben egy snitt erejéig, tán még szövege is van... El kell ismernem, ez kétségtelen, a misszióját.. jó hatással van... ezért is megbocsátható, hogy lényegében egy parvenü... minthogy a blues.. belülről való, tehát ő, meg a bluesman-ség.. ezek iszonyatosan távoliak... ripacs, de nem úgy, ahogy ő szeretne "bohóc" lenni, hanem a rosszabbik fajta...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.05. 13:15:33

@Frick László Emlékzenekar: Azért, ne gyakjuk teljesen szét, hisz' ő is kolléga, végül is.:) Népművelő.

Az Agitátorokban volt szövege, de van egy másik korabeli mozgóképes dokumentje, amiben ha jól emlékszem, KEX koncerten táncol, matrózcsíkos pólóban, mint egy marionett bábu, gondolom, azt hitte, úgy néz ki, mint odaát az LSD-trippen utazó hippik.
süti beállítások módosítása