Esti Kornélnak

Szögletes Zárójel, a gyűlöltimádott politikus repülőn menekült az oszágból –mesélik. Igazából azonban vonathoz inalt. Zakó nélkül, hogy lezsernek és lendületesen fiatalosnak hasson, mint aki mintegy mellékesen. Csillagkerekű sportbatárja nem keltett feltűnést a pályaudvar előtt, azt hitték, szír pénzváltó érkezett. Szögletes Zárójel –ide mindenki írja be képzeletében a politikai főember nevét, akit gyűlöl. Semmit nem csomagolt, jóformán csak pár dossziét vitt magával, a cégei papírjait. Utána nem pottyantak ékszerek a Vérmezőre, mint Kun Béla mesebeli gépéből. Kun Béla ugyanis vasúton távozott.
 
Igazából hostessként alkalmazták, azonban a főnökasszony a bálra ereszkedő késő délután kivette a cicamicák közül. Fannin a miniszoknya lógott, mint valami gatya. Tartása egyenes, mellei szépek, a többi lány között azonban görnyedtnek hatott, s mozgása mackósan nehézkesnek. A főnökasszony meglátta: „Te mit keresel itt? -sipirc!”
 
Keserű Fanninak nem volt fogalma a politikáról. A Fanni nevet Radnóti Miklósné után kapta. Fanni anyja magyart tanított egy jugoszláv iskolában. A gyerekeknek jogukban állt magyart tanulni. A szülők még beszéltek magyarul. Más szülőknek pedig a neve volt magyaros. Ha beszó  a gyerök mogyórt, talán jobbón bódogú odafő Mogyórban. A legtöbb gyerek szerbül beszélt csak kötöszavaik és a névelők voltak magyarok, nomeg a számnevek. Legszebben azok a mogyorók beszének magyarul, akik szerb nylven gyógypedagógia alanyok, szinte idióták, nem veszik fel őket még szakiskolába se, mehetnek napszámosnak.  
 
Fanni hibátlanul beszél magyarul. Szerbül is. Amikó legyüttek a mogyorók Mogyorbú, nemzetiségi esten a crnagorac számba állt. Piros-zöld crnagorac viseletben énekelte: Crna Gora Crna Gora. A crnagoracok fájdalmas vágyódása a Fekete Hegyek után. Titó A Győzelem után a svóbok és mogyorókok házaiba meg földjeire crna gorácokat telepítetett erőszakkal.
 
Fanni örült, hogy a főnökasszony kivágta a cicusok közül. Azonnal kilépett a miniszoknyából. A főnökasszony azonban karon ragadta és átvezette a másik terembe: csupa fiú közé. A fiúk öltözködtek éppen: pincérnek be. Volt két idősebb figura, akik a pincérség alapfogásait mutatták azoknak, akik már nagyjából felöltöztek. A hőségre tekintettel nem kellett zakót venni. Egy tornafogas kerítette el a terem sarkát, ott kucorogtak a padon a felszolgálólányok. Többnyire kövérek. Az egyik babaarcú. A főnökasszony végigmérte a bugyiban , sötöt nejlonharisnyában és blúzban ácsorgó Fannit, majd átment a terem sarkába és az asztalon maradt nadrágok között kezdett válogatni. Talált egy 44-eset. Hozzá egy mellényt. Mindegyik viseletes, dohány, pörkölt és izzadságszagú. Fannihoz dobta minden szó nélkül. A babaarcú lány mutatta, az ő lába is pici, 36-os, vegye föl az edzőcipőjét a magassarkú helyett, majdnem fekete.
 
Az edzőcipő egy számmal nagyobb volt, Fanni lába kijárt belőle.
 
Eközben Szögletes Zárójel a lenyugvó nap felé köszöntötte borát. A vonat időnként olyan közel száguldott az autópályához, hogy ki lehetett venni a tévétársaságok fölmatricázott műholdvetős mikrobuszait: A Kommunikációs Csoport elhintette, hogy Szögletes Zárójel autón hajtat Schwechatra, a magyar felső-hetvenháromezerkétszáztíz kedvelt repülőterére. Mennyire is takarékos fölső hetvenháromezerkétszáztizenkettőnk, hiszen Ferihegyről ritkán indul gép közvetlenül a kedvelt úticéljaikra.
 
Fanni undorodva érezte, hogy még nem száradt ki a kövér lány cipője, a műszálas bélése szinte tocsog. Összébbhúzta lábujjait az amúgy is túl nagy cipőben –ezen aztán nevetett.
 
Az egyik lány körömlakkszínű italokkal teleöntögetett mindenféle pohárkákkal hozott be egy tálat: „Tessék ezekből behajítani: hogy ne remegjen a kezetek!” Aki akart, még cigizhetett.
 
A főnökasszony tenyerével csípőset húzott Fanni fenekére: a nadrág is jócskán nagyobb volt. Az egyik a két igazi pincér közül mindenre gondolt. Egy furcsa lakktáskában tartotta a szerszámait, rengeteg dugóhúzót és közöttük a kínai bőrlyukasztót. A kínai bőrlyukasztó tökéletesen olyan, mint az európai, amiről másolták, azzal a különbséggel, hogy anyaga annyira lágy, a fogantyúk meghajlanak lyukasztás közben. A széles öv a krómcsattal Fanni keskeny derekán női díszövnek hatott. Fanni egész teste a főnökasszony gesztusától csúnya, vörös, tarjagos foltokra gyúlt: kislánykorában unokanővéreivel rengeteget játszottak seggrepacsit.
 
Köszöntőitalokat körbehordani. Majd az előételeket. A bálanya maga a főnökaszony volt. Senki nem ismerte meg a báli ruhában és a flitteres sminkben. A termet, mintha éles késsel metszették volna ketté -írta nótbuk-jába Sztreccsmen, az egyik netfirkász. Úgy tervezte, a nyitótánc után már lövi is a kész riportot. Ezerkétszáz leütés, amit a szerkesztő majd még úgyis meghúz. Rémülten látta a kavarodást: A felgépelt halántékú egyikpárti Üdítőivók elkeveredtek a másikpárti  Alkoholistákkal. Az egyxikpártiak júdáscsókkal köszöntötték egymást, a másikpártiak zsebredugott kézzel, a köpetet is sajnálva a párttársuk arcából. A jóoldaliak tökrészegek voltak, még a nők is. Parády, aki még valaha papírújságoknak írt, mutatta, hogy lám, a jóoladliak máris részegek, még a nyitótánc előtt, és igen, a nőik is mind. Az egész jóoldalon jóformán Szögletes Zárójel és szűk köre nem iszik. Természetesen az ideiglenes utód, Jógyerekarcú, a benjámin sem.
 
A nyíratlanhalántékúak tehát csókkal köszöntik egymást: a sok, alkoholelvonási tünetek miatt sápadtan verejtékező, reszkető ember. Csak otthon ihatnak, a négy fal között. Csutári Lili, szintén még a néhai letűnt papírvilágból, erre fölkapta a fejét: „Ezek szerint Majka is rosszoldali”. Lapid Zalán erre odavetette: „Zsebibaba kiffija ő!” Ezen az egész sajtószekció röhögött, mind az öten. Sztreccsmen elgondolkodott: Most mit csináljon? „Egy fecske nem nyit strandszezont” –humorkodott Lapid egy még Mészöly Dezső szépidejéből származó poennal. „Írjad csak ecsém  nyugodtan tovább:  A terem, mintha éles késsel kettémetszenék, vessző, torta, vessző, a krém, vessző, a két párt híveivel térfelein, elkülönült!
 
Fanni ezalatt újra kapott seggrepacsit. A Harmadik Oldal egyik prominense volt, közismert meleg. Titokban biszexuális, ezért kezdett ki Fannival. „Lehet, hogy ön nem férfi, de mégis, még egy ilyen és tökön rúgom!” -gondolta ki Fanni, de közben csak pirulva mosolygott. „Örüljön, hogy nem mogyorózta meg, fiam!” –szólt egy igen részeg nő. Fanni rántott rá, milyenoldali. Eszébe jutott, hogy a mogyoró nem is rossz hasonlat –s elpirult.
 
A Harmadik oldal a itt is mérleg nyelvét tölti be. Prominense hetek óta egyetlen ismert bölcsességét szajkózta egész este: „Demokráciában nem ismerünk szakértői kormányt!” Senki nem nevetett, pedig jó poén, hiszen A Harmadik Oldal annak idején éppen, mint szakértői kormány-rész, stabilizátor-szilent, került hatalomba. A Harmadik Oldal e prominsétől mindkét igazioldal prominensei rettegtek, ezért senki ne merte a szemébe vágni a riposztot, miszerint demokráciában virtuális párt nem tölt be népképviseletet.
 
Fannit egyáltalán nem érdekelte a politika. És még kettőre se járt, hajnalira, már a bál a  másikoldal tökrészegsége folytán erősen hanyatlott. Fanninak megvolt a munkavállalóija. A vízumhosszabbítás, sőt, ha beválik és akarja, az állampolgárság is. Ha akarja, kettős. És ez nem ígéret fiam -mondott a a jóoldal szinte merev részeg prominense- Nézze, én most teljesen részeg vagyok, de itt az ímélcímem, reggelre ott legyen a levele s akkor cseten mindent megbeszélünk.
 
Keserű Fanni nem kételkedett. Már a visszaútban -huszan szorongtak a 12személyes mikrobuszban- kerített valakitől wifis laptopot. Fanni apja végsőfázisú alkoholista. Sokszor-sokszor már józanul is olbónú’ beszélt, de mindig megtartotta, amit ígért. Ha két nagybüdös pofont, akkor lekeverte, amikor kijózanodott. Anyja csak születésére nézve volt magyar, ilyenkor kiált, mint egy szerb asszony, s Fanni apját rúgta-harapta és szerbül szidta a kurva anyját.
 
 
2.
Fanni még aznap délelőtt felhívta a számot, amit az ímélben válaszként kapott. Hiába nyitott párbeszédes csetablakot, semmi többet a prominens nem írt. Nyilván már megitta az utolsó adagját, a fejlövést. A telefont a prominens titkárja vette föl. Igen, már mindent tudott. Úgy látta legjobbnak, ha Fanni azonnal elindul: A gyerekekre már napok óta ő vigyáz és ezt kurvára únja már.
 
3.
Nem gondolod, drágám? -Egész helyes! A prominens felesége egyértelmű mosollyal tessékelte be a lányt. A prominens harminc éve ismerte a feleségét. Ovasott az egyértelmű mosolyból.
 
narratív szünet: Fannit ugyanazért alkalmazták, mint Annát. Anna idejében a Julisokat, Marcsékat, Mancikat. Még néhányan Jolánok is voltak már közöttük. Erzsébet, Böske. Nagy Lajos írt egy novellát, mire is valóak voltak ezek a lányok. Lehetelen volt csak úgy hazafutni, ha valami nem tetszet nekik. A mai korban értelmezhetetlenül kevéske képzpénzbéli fizetésük egy év alatt falusi viszonyok között egy vagyont ért…
 
Fanninak is erre kellett gondolnia szüntelen. Odahaza, ha meg is keresné, sose roakna össze ennyi pénzt.
 
A prominens gyakorlatiias ember. A madárka nem futhat haza. Vagy ha hazafut, bajok lesznek a vízumával. Nem jöhet vissza. Ezért a pénzét kártyán gyűjtik. Szóbeli ígéret: ha jó lesz, a felével egyösszegben megpótolják. Ha még jobb lesz, fölveheti akár euróban is.
 
A prominens felesége most ütésre lendíti a kezét, de Fanni feneke előtt lefékezi és inkább jó erősen megmarkolja. Fanni fölnéz –hiszen már megmondta az aszonynak tegnap a konyhában is, amikor először pedzegette.
 
„Az a maguk baja, hogy elfelejtik, mi még nem csak a Kincskereső kisködmönt olvastuk, hanem a többit is, sorba mind. A gimnáziumban A Tragédiát játszottuk, minden színben más Évák és más Ádámok, Luciferek. Tizenhét éves voltam, amikor az Édes Annát olvastam Kosztolányitól, aki felénk-valósi volt!”
 
A prominensné nevetett a felénkvalósin. És az o-knak zárt á-kon is mosolygott. Milyen szép lesz majd ez a lány, renhdes szobalány ruhában, rékliben, pártával, fekete harisnyában s lakkcipőben. Jó magassarkúban. Elmosolyodott: a rúzs revein átütött ajka halszínű húsa…
 

 

 

/folytassam?/

Szerző: Frick László Emlékzenekar  2010.06.08. 10:17 13 komment

Címkék: keserű fanni jegyzetek

A bejegyzés trackback címe:

https://frickzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr92065088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.08. 20:12:58

Most úgy érzem magam, mint amikor a vasutasművházban felléptem a négytagú artpank zenekarommal a háromfőnyi közönség előtt, felkonferáltam a következő számot, de lezavart a művházigazgató azzal, hogy mi nem is tudunk semmit. Kösz, akkor a következő szám a

Barát József guru 2010.06.08. 21:25:26

esetleg dobd fel cukiságos képekkel, bébinyúl,bébiteve,kiscápa,hasonlók, ha a létszám számít

Friedmann Juci 2010.06.09. 12:49:49

(az a baj, kedves frikk, hogy olyan szívesen elolvasnám ezeket, csak kurva hosszúak, és napközben nincs rá időm, estére meg elfelejtem. csókollak)

killercsiga 2010.06.10. 00:03:32

Jóhogy folytasd baszod, most jön a kúrás!!!

Frick László Emlékzenekar 2010.06.10. 06:27:58

@killercsiga: Kúrás van a Preisz végén, de neked az is kevés volt, pedig ghetto.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.06.14. 12:46:13

Természetesen folytasd, ha lesz rá ihletem én is folytatom nagyobb lélegzettel a blogomon.
Kérlek, ezekre koncentrálj.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.14. 12:59:58

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Megvan, azt hiszem, de nem akarom elkajabálni, igyekszem némán kotlani.

gájricsi dezső · http://senkilendtajmsz.hu/ 2010.06.14. 21:32:05

Ez már csak így meg az Annuska-parafrázisokkal.
Mindig van egy belőlük valahol. Változnak a korok, változnak a divatok, változik a trend. De Anna örök.
Legfeljebb Fanninak hívják.
süti beállítások módosítása